Aquest Blog està adreçat a l’alumnat de 2n d’ESO de l’INS Salvador Dalí al Prat del Llobregat. L’objectiu principal és exposar els episodis més rellevants de la nostra història medieval i moderna, de la Història de Catalunya. També intenta oferir-vos lectures, esquemes, exercicis, mapes i d’altres recursos que us puguin ser d’interès i d’ajuda.

1 de desembre del 2011

Guifré el Pilós






Temps era temps la nostra terra
era un camí de mal passar.
Homes armats hi feien guerra.
Enlloc no hi havia pa.
A l'un costat, gent de Mahoma.
A l'altre cap, guerrers d'ulls blaus.
El qui és al mig el mal entoma.
Ningú no fa mai les paus!
Fort i valent, amb la barba cerrada
i un bell escut tot d'or,
el bon Guifré ha arribat a l'albada
i ens dón per bandera la sang del seu cor.
D'Urgell, Conflent i Barcelona,
dels Pirineus i Montserrat,
de la Cerdanya i de Girona
n'ha fet el més gran comtat.
Era ferotge però somreia,
era pelut però gloriòs,
era un cabdill de bona jeia
el comte Guifré el Pilós.
Fort i valent, amb la barba cerrada...

L'obra de Guifré el Pilós



Miniatura de Guifré el Pilós
El comte Guifré el Pilós (878-897) va ser un personatge històric important per dos motius: 

1) Va impulsar la repoblació de la zona central de Catalunya. Durant el seu govern el Ripollès, la plana de Vic, les Guilleries, el Berguedà, el Solsonès i el Bages es repoblaren amb gent procedent dels Pirineus. Per protegir aquests nous pobladors de les ràtzies musulmanes, Guifré ordenà la construcció de grans fortificacions, com el Castell de Cardona.


2) L'any 897 va ser el primer comte que va deixar els comtats en herència als fills sense tenir l'assentiment del rei franc. Aquest fet suposà l'inici de la dinastia del Casal de Barcelona, la qual durarà fins el segle XV.
                                      
 
Sant Joan de les Abadesses
Castell de Cardona


Activitats
1- Què era el Casal de Barcelona?
2- Busca informació sobre Guifré el Pilós i fes una breu narració de la figura del comte català i la mitificació que s'establí com a "pare de la pàtria". Si cliques sobre la imatge, trobaràs un bon recurs.


La llegenda de les quatre barres


3- Fes un breu apunt sobre els antecedents familiars de Guifré el Pilós (pares i avis) i els seus descendents (fills i néts), destacant-ne els càrrecs que ostentaren.

30 de novembre del 2011

L'organització territorial i política dels francs

Els reis francs van organitzar el territori conquerit en vuit grans unitats administratives, els comtats: Ribagorça, Pallars, Urgell, Cerdanya, Rosselló, Empúries, Girona, Barcelona i Osona, als quals s'afegí després Besalú. El comte governava un o més comtats en nom del rei franc i del qual n'era vassall.
Per administrar els comtats catalans, els reis francs van triar magnats, procedents de les antigues famílies romanes o visigòtiques. Aprofitant la llunyania de la cort, alguns d'aquests cotes es van rebel·lar a la mort de Carlemany, l'any 814 i, per aquest motiu, Lluís I el Piadós els desposà i els va substituir per comtes francs. Entre aquestes revoltes destacà la d'Aissó de Vic, qui va ajudar els musulmans de Saragossa. Com a conseqüència d'aquesta revolta, les terres centrals d'Osona, Bages i Berguedà quedaren despoblades.
Però molts d'aquests comtes francs, no s'acostaren als comtats que governaven i, per això, a finals del segle IX, el rei franc Carles el Calb va designar com a comte de Cerdanya i Urgell (870) i, més tard de Barcelona i Girona, a Guifré el Pilós, que era fill d'una família originària del Conflent. Aquests comtats van ser cedits com a feus.

Sobirans de la dinastia carolíngia que van regnar sobre Catalunya

Any
Rei
768-814
Carlemany
814-840
Lluís el Piadós
840-877
Carles el Calb
877-879
Lluís el Tartamut
879-884
Lluís III
884-888
Carles el Gros
888-898
Odó
898-923
Carles el Simple
923-936
Rodulf
936-954
Lluís d’Ultramar
954-986
Lotari
986-987
Lluís V

Comtats catalans a l'any 1000

Activitats
1- Què eren els comtats?
2- Quins comtats catalans s'observen en aquest mapa?
3- Quin comtat presenta un territori més extens?
4- D'on eren els comtes que van regir la Catalunya carolíngia fins a finals del segle IX? Explica'n l'evolució i els motius.